Search

Πώς να προστατέψετε τα…

Sun-Light / Άρθρα  / Πώς να προστατέψετε τα…

Πώς να προστατέψετε τα…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
sun-light-arthro2
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που συναντάται πλέον στις μέρες μας είναι η προστασία των… ματιών μας μετά από τις αλλεπάλληλες ώρες μπροστά σε μια οθόνη.

Φαινόμενο που συναντάται όλο και περισσότερο σε μικρότερες ηλικίες λόγω της εξάπλωσης της τεχνολογίας σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας. Επειδή, όμως, και σε αυτό το πρόβλημα υπάρχει λύση, είμαστε εδώ για να σας συμβουλέψουμε δίνοντας σας οδηγίες και τρικ που αφορούν το φωτισμό γραφείου με υπολογιστή ή laptop. Πολλές από τις συμβουλές αυτές μπορούν να εφαρμοστούν γενικότερα, ακόμα και όταν πρόκειται να εστιάσουμε για αρκετή ώρα σε οθονή κινητού. Είμαστε εδώ, λοιπόν, για να δούμε πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα μάτια μας από τον υπολογιστή με απλές κινήσεις.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας είναι οι αντανακλάσεις μέσα στην ίδια την οθόνη. Πράγμα, που εκτός από ενοχλητικό, είναι και κουραστικό για τα μάτια μας. Με μια γρήγορη ματιά στο χώρο-δωμάτιο του γραφείου μπορούμε εύκολα να υποπτευθούμε ποια αντικείμενα θα χρειαστεί να απομακρυνθούν από το χώρο αυτό ή έστω να μετακινηθούν. Αυτά, συνήθως, είναι οι καθρέφτες, οι πολύ γυαλιστερές επιφάνειες, οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα.

Αν δεν επιθυμείτε να τα αφαιρέσετε τελείως, μην αγχώνεστε και μη στεναχωριέστε πως είστε αναγκασμένοι να τα αποχωρηστείτε. Υπάρχει κ’ άλλη λύση…ο φωτισμός!
Με μια απλή αλλαγή ή ανανέωση του φωτισμού μπορεί να λυθεί το πρόβλημά σας. Αλλαγή που έτσι κ’ αλλιώς καλό θα ήταν να γίνει για λόγους που θα αναφερθούμε αναλυτικότερα παρακάτω. Οπότε, όσον αφορά τις αντανακλάσεις αυτό που προέχει να ελέγξουμε είναι η τυχόν μετακίνηση των λαμπτήρων ή ακόμα και της ίδιας της οθόνης (ειδικά αν πρόκειται για αντανάκλαση παραθύρου ή μπαλκονόπορτας, που φαντάζομαι πως απλά προτιμάτε να μετακινήσετε την οθόνη ή ακόμα κ’ τον ίδιο τον υπολογιστή κ’ όχι την μπαλκονόπορτα!!!), ώστε να μην τους “βλέπουμε” μέσα σε αυτή.

Δεύτερο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, σημείο που καλούμαστε να προσέξουμε όταν περνάμε πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες είναι η αντίθεση. Ειδικά τις βραδυνές ώρες! Πιο συγκεκριμένα, αυτό που οφείλουμε να προσέξουμε είναι οι απότομες αλλαγές του μεγέθους της κόρης των ματιών μας (συστολή-διαστολή). Μία απλή εξήγηση-πείραμα του συγκεκριμένου προβλήματος θα ήταν αν παρατηρούσατε πώς αλλάζει το μέγεθος της κόρης ανάλογα με την ένταση του φωτός που φτάνει σε αυτή. Βάζω στοίχημα πως αυτό που θα δείτε στον καθρέφτη σας είναι μικρή κόρη όταν βρίσκεστε σε έντονο φωτισμό και αρκετά μεγαλύτερη όταν βρίσκεστε σε χαμηλό-διακριτικό.
Όσον αφορά το φωτισμό του χώρου του γραφείου αυτό μεταφράζεται με το να μην έχουμε ως μοναδικό φως, το φως της οθόνης μας. Καλό θα ήταν να εξομειώσουμε το γενικότερο φωτισμό του δωματίου ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά και ταλαιπωρούμε πολύ τις κόρες των πολύτιμων ματιών μας. Ο ιδανικότερος τρόπος να πετύχουμε κάτι τέτοιο είναι με κατά τόπους φωτισμό κ’ όχι μόνο με κεντρική λάμπα. Το πιο σύνηθες παράδειγμα είναι οι λάμπες γραφείου (επιτραπέζια φωτιστικά). Ένα έξυπνο τρικ είναι να τοποθετήσουμε μία επιτραπέζια λάμπα, με ήπια ένταση, πίσω ακριβώς από την οθόνη μας.
Υπάρχουν, όμως, κ’ άτομα που θέλουν να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα (όπως εγώ) τα οποία πέρα από τις επιτραπέζιες λάμπες θα βάλουν κ’ φωτιστικά δαπέδου (επιδαπέδιες λάμπες). Με λίγο περισσότερη διαδικασία, (αξίζει όμως τον κόπο, πιστέψτε με!) είναι κ’ η λύση που προσφέρουν τα επιτοίχια φωτιστικά ή αλλιώς… απλίκες. Ίσως να μην έχετε τόσο χρόνο ή απλά να θέλετε να αποφύγετε τη διαδικασία αλλά…θα δικαιωθείτε!

Ένα, ακόμα, τρικ που βοηθάει τα μάτια μας να παραμείνουν όσο το δυνατόν ξεκούραστα και σε επαρκή επίπεδα ξηρότητας, (μάλιστα είναι και πολύ γρήγορο) είναι το ανοιγοκλείσιμο των ματιών. Ναι, καλά διαβάσατε! Αν ανά 15-20 λεπτά ανοιγοκλείσουμε μερικές φορές τα βλέφαρά μας, παράγεται το απαραίτητο δάκρυ ώστε να αποφευχθεί η τόσο ενοχλητική ξηροφθαλμία. Ειδικά, έπειτα από την ταλαιπωρία που αυτά υπόκεινται από λάθος φωτισμένους χώρους, καθώς, επίσης, και από την πολύωρη χρήση της μπλε απόχρωσης των οθονών. Παρόμοιο βοηθητικό κόλπο είναι η εναλλαγή εστίασης του σημείου φυγής. Ακούγεται δύσκολο, το ξέρω, αλλά δεν είναι τίποτα άλλο παρά το να εστιάζουμε που και που τη ματιά μας μακριά.

Κάπως έτσι, με απλές κινήσεις και μικροαλλαγές μπορούμε άμεσα να φροντίσουμε την υγεία των ματιών μας καθώς και των δικών μας ανθρώπων σε ικανοποιητικό επίπεδο. Επειδή, όμως, ότι αφορά την υγεία μας, δε μπορεί παρά να αναλυθεί εκτενέστερα, στο προσεχές μέλλον θα ακολουθήσουν κι άλλες εξίσου σημαντικές συμβουλές που αν ακολουθήσουμε όλοι μας (κ’ εγώ πρέπει να προσπαθήσω περισσότερο να εφαρμόσω 2-3 πραγματάκια ακόμα) θα είναι ένα καλό βήμα για τη διατήρηση της υγείας των ματιών μας.
Οπότε….μείνετε συντονισμένοι!

(από την ομάδα της Sun-light)

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

x

Στο διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας.